sombra lateral
Logo de Costa Daurada
Enllaš a la galeria d'imatges Enllaš al tour virtual de la Costa Daurada

GASTRONOMIA


 

PRODUCTES DE QUALITAT DE LA COSTA DAURADA


Els distintius que actualment es contemplen des de el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya son :

 

Denominacions d’Origen Protegides (DOP)

S’utilitza per designar un producte que procedeix d’una zona geogràfica concreta i les seves característiques son degudes exclusivament al medi geogràfic, tenint en compte els factors naturals i humans , i que la seva producció, transformació o elaboració es realitza a la zona geogràfica determinada.

 

Indicació Geogràfica Protegida (IGP)

Productes que presenten una qualitat determinada , una reputació o una altra característica que puguin atribuir-se a l’origen geogràfic i que la seva producció, transformació o elaboració es realitza a la zona geogràfica determinada.

 

Denominació d’ Origen (DO)

Garanteix l’origen geogràfic i també la qualitat d’un vi, que està elaborat a partir d’unes determinades varietats i amb pràctiques vitícoles, enològiques i d’envelliment establertes prèviament.

 

Marca de Qualitat (MQ)

És una marca propietat de la Generalitat de Catalunya que s’atorga a productes agroalimentaris que tenen unes característiques diferencials fixades per un reglament específic. Compleixen els requisits dels graus superiors de la normativa vigent en matèria de qualitat agroalimentària, els quals són certificats per entitats externes.

 

 

 

Producció Agrària Ecològica


El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) es va crear l’any 1994, per tal d’exercir les funcions d’autoritat única de control de productes procedents de Producció Agrària Ecològica en el territori de Catalunya.
Actualment a Catalunya hi ha inscrita una superfície de 56.212 hectàrees al Consell de la Producció Agrària Ecològica, de les quals 6.368 ha corresponen a les comarques de Tarragona. La major part d’aquesta superfície (3.751 ha) està ocupada per pastures, prats, ferratges, matolls, bosc i recol·lecció silvestre. Els principals productes elaborats i comercialitzats sota aquesta distinció són la fruita dolça envasada, la fruita seca i l’oli d’oliva (Cabacés i Ulldemolins) .

A la demarcació existeix una àmplia gamma de productes amb aquestes característiques. Els productes que ens ofereix la nostra terra són coneguts pel seu valor culinari i per la seva diversitat:


 

 

DOP Avellana de Reus 

 
El conreu de l’Avellana va ser introduït a finals del segle XIX per suplir el conreu de la vinya, que va ser destruït per la fil·loxera. Les avellanes protegides són conreades tradicionalment i de les varietats Negreta, Pauetet, Gironella, Morella i Culplana. La zona de producció a la Costa Daurada comprèn les comarques del Baix Camp, Tarragonès, Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat. La superfície total de la DOP Avellana de Reus és de 22.000 hectàrees. 

 

Dades del Consell Regulador:

 Passeig Sunyer, 4- 6, 2n 2a
43202 Reus
Tel. 977 326 336
Fax 977 330 880

Fruits secs

 

DOP Oli Siurana

 

Les varietats admeses en la poducció d’Oli Siurana són l’Arbequina, la Rojal i la Morruda, i segons l’època de recol·lecció l’oli pot ser de dos tipus, dolç o fruitat. Tots dos tipus d’olis provénen d’olis d’oliva verge de qualitat extra i tenen una acidesa inferior al 0,5% i un índex de periòxids màxim del 15%. La zona de producció comprèn territori de les comarques del Priorat, Baix Camp, Tarragonès, Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà i Ribera d’Ebre, aquesta última a les Terres de l’Ebre. La superfície d’olivars inscrita i controlada pel Consell Regulador és de 12.000 hectàrees. 

 

Dades del Consell Regulador:

Carrer Antoni Gaudí, 66, D-1 B
43203 Reus
Tel. +34 977 33 19 37
Fax +34 977 33 19 37
crdops@tinet.org
www.siurana.info
Oli Siurana

 


 

IGP Calçot de Valls


El Calçot de Valls és una ceba procedent d’Allium cepa L. de la varietat Blanca Gran Tardana de Lleida i deu el seu nom a la manera de com es conrea, es diu que les cebes es calcen quan són cobertes amb terra. Es caracteritza per tenir una llargada de cama blanca de 15 a 25cm. i un diàmetre mesurat a 5 cm. de l’arrel d’entre 1,7 i 2,5cm. El Calçot de Valls es conrea a les comarques de l’Alt Camp, Baix Penedès, Tarragonès i Baix Camp. Per a la seva degustació ideal, cal rostir-los a la graella amb foc de sarment i amanir-los amb salsa salvitxada. La superfície conreada d’IGP Calçot de Valls és de 30 hectàrees.

 

Dades del Consell Regulador:

Muralla de Sant Antoni 8, despatx 5
43800 Valls
Tel. +34 977 60 90 83
Fax +34 977 60 90 83

 

IGP Patates de Prades


Les Patates de Prades es produeixen als municipis de Prades, Capafonts, la Febró i Arbolí, tots ells a la comarca del Baix Camp. Les condicions d’altitud, edafològiques i climàtiques d’aquesta zona, a peu de les Muntanyes de Prades, junt amb la tradició de conreu, fa que les Patates de Prades presentin unes característiques i qualitat superiors. La varietat que es conrea és la Kennebec, amb un calibre d’entre 40 i 80 mm i que en casos excepcionals pot arribar a fer 100mm. La superfície de la IGP Patates de Prades és de 20 hectàrees amb 16 àrees.

 

 

Dades del Consell Regulador:

Avinguda Verge de l’Abellera, 1
43364 Prades
Tel. +34 977 86 81 78
coopprades@retemail.com 


 

 

 

MQ Peix blau


Les úniques espècies de peix blau, amb les seves mides mínimes autoritzades, que gaudeixen de la Marca Q són les següents: sardina (12 cm.), seitó (11 cm.), verat (18 cm.), bis (18 cm.), boga (11 cm.) i sorell (12 cm.).
El Peix Blau Marca de Qualitat és capturat amb arts d’encerclament que no tenen una llargada superior a 300 metres, sense comptar la llargada dels punys, equivalents com a màxim a 15 metres cadascun. Un cop encerclat el banc de peixos prèviament localitzat, es mantenen vius a la xarxa fins al moment del seu envasat.

Dades del Consell Regulador:

Cofraria de Pescadors de Cambrils
Tel. +34 977 36 67 86 - 977 36 26 02
Cofraria de Pescadors de Tarragona
Tel. +34 977 21 55 19

 


 


ElS NOSTRES VINS I CAVES


DOQ Priorat


Els vins d’aquesta Denominació d’Origen obtenen la seva originalitat de l’exclusiva zona on es conreen les seves vinyes. La majoria són plantades en un sòl que, vist de prop, no és terra, sinó una gran quantitat de pedres més aviat planes, grisenques, trencadisses: són trossos de làmines de pissarra, anomenada llicorella. L’aigua és força escassa en els mesos d’estiu i això fa que la producció de raïm sigui reduïda, però, al mateix temps, d’una qualitat excel·lent.

Les varietats blanques són Garnatxa blanca, Macabeu, Pedro Ximénez i Chenin; i les varietats negres són Garnatxa negra Samsó, Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah.

Les característiques dels vins de la Denominació d’Origen Priorat són úniques, els vins joves negres són de color dens i, alhora, de gran brillantor, amb aromes asserenats i persistents, que s’obren en la boca amb força i resulten carnosos i vellutats. L’envelliment en fusta de roure afina el vi i el fa guanyar en una complexitat que tan sols pot ser descrita pels sentits.
La zona amb Denominació d’Origen Priorat s’estén per una superfície de 1.700 hectàrees i té una producció mitjana de vi de 15.000 hectolitres.

 

Dades del Consell Regulador:

Bassa, 9
43737 Torroja del Priorat
Tel. +34 977 83 94 95 - 977 83 94 72
Fax +34 977 83 94 95
info@doqpriorat.org
www.doqpriorat.org


 

DO Conca de Barberà


La història i la tradició de conreu de la vinya es remunten, a la comarca de la Conca de Barberà, a l’edat Mitjana, a l’època dels monjos cistercencs de l’abadia de Santa Maria de Poblet i dels monjos guerrers de l’orde dels Templers. També, ara fa cent anys, es van construir els cellers modernistes, patrimoni arquitectònic de Catalunya, denominats per Àngel Guimerà "les catedrals del vi".

Aquesta zona compta amb unes excel·lents condicions naturals que són degudes a l’acció erosiva del riu Francolí i a un microclima que combina els trets més característics del clima mediterrani.

Les varietats d’aquesta Denominació són: blanques (Macabeu, Parellada i Chardonnay) i negres (Garnatxa negra, Trepat i Ull de llebre). Però la Conca de Barberà ofereix excel·lents vins com els blancs joves i els rosats elaborats amb la varietat Trepat, autòctona de la zona, i els negres de criança de la varietat Ull de llebre. També s’obtenen molt bons resultats amb les varietats Cabernet sauvignon i Merlot.

La Denominació d’Origen Conca de Barberà s’estén per una superfície de vinya inscrita de 3.928 hectàrees.

 

Dades del Consell Regulador:

Torre del Portal de Sant Antoni, C. de la Volta, 2
43400 Montblanc
Tel. +34 977 92 69 05
Fax +34 977 92 69 06
info@doconcadebarbera.com
www.doconcadebarbera.com

 

 

 

DO Tarragona


Els vins de Tarragona eren famosos ja en l’època de l'Imperi Romà, on destacaven d'entre els d’altres territoris. Actualment aquesta Denominació comprèn una zona de producció de 72 termes municipals situats principalment en les comarques del Camp i part de la Ribera d’Ebre, a les Terres de l’Ebre, i abarca 9.225 hectàrees, on s’elaboren els 400.000 hectolitres.

Les varietats de vinya que s’hi conreen són: Macabeu, Xarel·lo, Garnatxa blanca, Parellada, Chardonnay, Moscatell d'Alexandria, de Màlaga o Romà per a vins blancs, i Samsó, Garnatxa, Ull de llebre, Cabernet sauvignon i Merlot per als negres i rosats.

Els vins blancs que es produeixen al Camp són d’una suavitat extraordinària, equilibrats, aromàtics i fruitats. Els negres són ferms i aromàtics, i els rosats frescos i de color cirera. Els Tarragona clàssics són vins especialment indicats per a postres, licorosos i generosos, amb aroma, sabor franc, càlids en el tipus sec i harmònics en el dolç. També s’obtenen rancis excel·lents.

 

Dades del Consell Regulador:

Av. Catalunya, 50
43002 Tarragona
Tel. +34 977 21 79 31
Fax +34 977 22 91 02
dotarragona@ctmail.net
www.dotgn.ca

 

 

DO Montsant


Els ceps de les vinyes de la DO Montsant se solen conrear damunt de terrasses brunes meridionals sobre pissarres, generalment poc fèrtils, però adients per al desenvolupament de raïms amb caràcter.

Les dues varietats principals de raïm negre que s’hi conreen són la Carinyena i la Garnatxa, que produeixen uns vins molt aptes per a la criança. L’Ull de llebre és la varietat predominant al sud de la Montsant, una zona més càlida. A més, hi ha autoritzada la plantació de ceps de Cabernet sauvignon, Garnatxa peluda, Merlot, Monastrell, Picapoll negre i Syrah, unes varietats que s'adapten molt bé a aquests terrenys. Quant a les varietats blanques, la Garnatxa blanca i el Macabeu, les varietats tradicionals de la zona, s’hi conreen gairebé en exclusiva. Tot i això, també està autoritzada la plantació de Chardonnay, Pansal, Parellada i Trobat.

La tradició vinícola d’aquesta zona ha desembocat en l’elaboració de vins d’alta qualitat, amb un gran contingut mineral, criances curtes i possibilitats de guarda que s’adapten fàcilment a tots els gustos.

Les vinyes de la Denominació d'Origen Montsant ocupen una superfície de 1.800 hectàrees.

 

Dades del Consell Regulador:

Pl. Quartera, 6
43730 Falset
Tel. +34 977 83 17 42
Fax +34 977 83 06 76
info@domontsant.com
www.domontsant.com

 

 

 

DO Penedès


La Denominació d’Origen Penedès està situada a la part final de la Depressió Prelitoral catalana, entre les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona. Aquesta regió geogràfica natural està emmarcada pels rius Llobregat i Gaià, i forma una plana ondulada amb un pendent suau des del mar fins a la serralada Prelitoral.

Les varietats blanques més importants són el Xarel·lo, el Macabeu, la Parellada i el Chardonnay; i les negres són el Cabernet sauvignon, l'Ull de llebre, el Merlot, la Garnatxa i la Carinyena. També s’han aclimatat amb èxit les varietats Moscatell d'Alexandria, el Riesling, el Sauvignon blanc, el Gewurtztraminer i el Pinot noir.

Els vins blancs representen la producció més important i són lleugers, amb poc cos, alegres i amb gustos de fruites verdes i aromes delicades. Els vins negres tenen més cos, són molt equilibrats entre el grau i l’acidesa i molt harmoniosos, amb gustos de fruites vermelles madures. Després d’uns anys d’envelliment en bótes de roure, es tornen elegants i sedosos.

Podríem dir que la Denominació d’Oorigen Penedès és una de les més importants de Catalunya i ocupa una superfícies de vinyes inscrites de més de 27.542 hectàrees.

 

 

Dades del Consell Regulador:

Passeig Sunyer, 4- 6, 1r
43202 Reus
Tel. +34 977 32 81 03
Fax +34 977 32 13 57
info@do-catalunya.com
www.do-catalunya.com

 

 

 

DO Catalunya


Les varietats blanques són Chardonnay, Garnatxa, Macabeu, Moscatell d’Alexandria, Parellada, Riesling, Sauvignon blanc, Xarel·lo, Gewürztraminer, Malvasia, Malvasia de Sitges, Pedro Ximénez i Picapoll blanc; mentre que les varietats negres la composen el Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa negra, Garnatxa peluda, Merlot, Monastrell, Pinot noir, Samsó, Trepat, Ull de llebre, Garnatxa tintorera i Syrah.

S’hi elaboren vins negres potents, d’aroma franca i intensa, molt equilibrats. Els vins blancs són, en general, lleugers i molt afruitats. Els rosats i els licorosos tradicionals, les misteles, els rancis i els dolços naturals completen l’oferta d’aquesta denominació.

La superfícies de vinya inscrita és de 16.823 hectàrees, amb una producció de 391.500 hectolitres.

 

Dades del Consell Regulador:

Passeig Sunyer, 4- 6, 1r
43202 Reus
Tel. +34 977 32 81 03
Fax +34 977 32 13 57
info@do-catalunya.com
www.do-catalunya.com

 

 

DO Cava


Al 1972 es va constituir el Consell Regulador dels Vins Escumosos com equivalent al de les denominacions d’origen.

La zona de producció del Cava la integren 160 municipis situats en diferents comunitats autònomes. Però la majoria d’aquests municipis es troben a la zona vinícola catalana de les comarques de Barcelona (67), Tarragona (52), Lleida (129) i Girona (5).

Les principals varietats de raïm blanc que es consideren són: el Macabeu, el Xarel.lo i la Parellada i, a més a més, també hi ha el Chardonnay i dues varietats de raïm negre: la Garnatxa negra i el Monestrell. Hi ha dues varietats negres més que només s’autoritzen per a elaborar cava rosat: el Pinot negre i el Trepat.

La superfície d’hectàrees de la DO Cava és de 32.009 hectàrees.

 

Dades del Consell Regulador:

Av. Tarragona, 24
08720 Vilafranca del penedès
Tel. +34 938 903 104
Fax +34 938 901 567
consejo@crcava.es
www.crcava.es

 


ALTRES PRODUCTES TÍPICS 


A banda dels productes anteriors, a la Costa Daurda existeixen d’altres que no tenen reconeixement de qualitat, però l’activitat econòmica entorn aquests, permet mantenir la biodiversitat agrícola, les tradicions, els paisatges, etc. i donen l’oportunitat de dinamitzar econòmicament el territori, garantint el desenvolupament local i l’equilibri territorial. Aquests productes són:

 

- Salsa Romesco
- Cireres de Bràfim
- Coca amb ou per sobre
- Menjar Blanc de Reus
- Moscatell de Montbrió del camp
- Tomàquets del Benach
- Cava
- Xató
- Bufats del Vendrell
- Resolí del Vendrell
- Carquinyolis de l’Espluga de Francolí
- Orelletes de Solivella
- Coca de Montblanc
- Merlets de Montblanc o Montbanquins
- Cava rosat de Sarral
- All de Belltall
- Castanyes de Vilanova de Prades
- Galetes Maginet o vanos de Tarragona
- Coca de Perafort
- Pebrot de la Riera de Gaià
- Pa de Tinyol
- Truita amb suc d’Ulldemolins
- Mel

- Botifarra de Montblanc

 

 

Destacats  

Clica aquí per anar al buscador de restaurants de la Costa Daurada.
  
JORNADES GASTRONÒMIQUES DEL POP DE MONT-ROIG

Del 5 al 23 de juny. Els restaurants participants introdueixen dins la seva carta diferents plats elaborats amb el producte estrella: el pop. Més informació: mont-roigmiami.cat
Tel. +34 977 810 978

......................................
 

Consulta les FESTES GASTRONÒMIQUES

Consulta les FIRES i FESTES del VI i del CAVA 

Copyright Patronat de turisme de la Diputaciˇ de Tarragona, telf:(0034) 977 23 03 12 AvÝs legal | Protecciˇ de dades | CrŔdits